کاربرد ستون‌های مختلط به اوایل سال ۱۹۰۰ میلادی باز می‌گردد. هدف اولیه‌ای که باعث گسترش استفاده از ستون‌های مختلط فولاد و بتن در صنعت ساختمان شد حفاظت ستون‌های فولادی در برابر حریق بود. برای این منظور ستون‌های فولادی با بتنی کم‌مقاومت پوشش داده می‌شدند. به دلیل مقاومت کم بتن، از افزایش سختی و مقاومت ناشی از وجود بتن صرف‌نظر می‌گردید. بعدها مشخص شد که بتن پوششی علاوه بر افزایش مقاومت در برابر حریق ستون‌ها، قابلیت افزایش ظرفیت باربری را نیز به همراه دارد. این امر سبب ایجاد نگرشی جدید در صنعت سازه‌های فولادی شد. چنین فرآیندی تحت عنوان ستون‌های محاط در بتن (Encased Column) در آیین‌نامه‌های طراحی ساختمان‌های فولادی معرفی و ضوابطی مطابق آزمایش‌های لرزه‌ای برای آن تدوین شد. به تدریج استفاده از این سیستم به علت مزایای فراوان آن رو به افزایش گذاشت و شکل دیگری از ستون‌های مختلط به صورت ستون‌های پرشده با بتن (Concrete Filled Tubes) نیز در دسته ستون‌های مختلط جای گرفت. امروزه یکی از روش‌های متداول ساخت ساختمان‌های بلند در اکثر کشورهای پیشرفته دنیا از قبیل انگلستان، ژاپن و آمریکا استفاده از ستون‌های مختلط خصوصاً سیستم CFT می‌باشد و در آیین‌نامه تمام این کشورها قسمت جداگانه‌ای برای چنین سازه‌هایی درنظر گرفته شده است. پروژه‌های انجام شده گروه سازان در قالب سیستم سازه‌ای CFT در بخش پروژهای سازان ارائه شده است.

راهبرد توسعه دهنده سازان در CFT

جهت سود بردن از مزایای فناوری CFT و رفع چالش‌های سازه‌ای آن (اتصالات)، بخش تحقیق و توسعه‌ی سازان با بهره‌گیری از آخرین ویرایش ضوابط طراحی و استفاده از تخصص درونی این گروه در ارائه مفهوم (Concept) برتر سازه‌ای، به طراحی سازه‌های CFT با اتصال تحت انحصار سازان، تحت عنوان سیستم سازه ای CFTB همتراز با تکنولوژی روز دنیا می‌پردازد. توضیحات تکمیلی در خصوص سیستم سازه‌ای CFTB در بخش مرتبط ارائه شده است. همچنین پروژه‌های انجام شده با سیستم سازه‌ای CFTB نیز در بخش پروژه‌های سازان قابل مشاهده است.

توسعه CFT به CFTB

انواع اتصالات در ستون‌های پرشده با بتن (CFT)

دیافراگم داخلی (Inner Diaphragm)

متداول‌ترین سیستم در اجرای اتصالات مربوط به ستون‌های پرشده با بتن، استفاده از اتصال مستقیم تیر به ستون با جوش شیاری با نفوذ کامل به همراه ورق پیوستگی سوراخ‌دار به موازات بال‌های تیرهای متصل به ستون است که تحت عنوان دیافراگم داخلی شناخته می شود. بعد سوراخ در این سیستم باید به اندازه‌ای باشد که امکان عبور بتن به راحتی وجود داشته باشد. در تصویر مقابل جزئیات یک ستون درختی با وصله مرکب ارائه شده است. 

دیافراگم خارجی (Outer Diaphragm)

در سیستم دیافراگم خارجی، از دو ورق محاط بر ستون به موازات بال‌های تیرهای متصل استفاده می‌شود. چالش‌های استفاده از این سیستم، لزوم یکسان بودن بعد تیر در چهار طرف اتصال، نیاز به جوش شیاری با نفوذ کامل در کارگاه، تأمین ابعاد بزرگتر برای بازشوی آسانسور و همچنین ساختمان‌های مجاور به منظور امکان اجرای ورق دیافراگم خارجی است.

دیافراگم عبوری (Through Diaphragm)

در این سیستم به ازای هر اتصال گیردار تیر به ستون، ستون در محل اتصال بریده شده و یک المان با سختی بیشتر (ستون با ضخامت بیشتر یا هر پیشنهاد دیگر) در محل چشمه اتصال و به اندازه ارتفاع بزرگترین اتصال در آن جا تعبیه می‌شود. از چالش‌های استفاده از این سیستم نیاز به قطع ستون در هر طبقه (در صورت وجود اتصال گیردار) و لزوم استفاده از جوش شیاری با نفوذ کامل در کارگاه می‌باشد.

استانداردها، آیین‌نامه‌ها و مراجع مرتبط

مبحث دهم

مقررات ملی ساختمان

مبحث ششم

مقررات ملی ساختمان

استاندارد ۲۸۰۰

آئین‌نامه طراحی ساختمان‌ها در برابر زلزله

ACI 318

AISC 341

AISC 358

AISC 360

ASCE 7

ACI 237 R

CIDECT DG 4

CIDECT DG 9

DG

پروژه‌های جاری در حوزه سیستم سازه‌ای CFT
 

مجتمع مسکونی روما کیش

مجموع مساحت : ۵۲۰۰۰ متر مربع
تعداد طبقات : ۲۴ و ۲۷ طبقه
محل ساخت : جزیره کیش

 

مجتمع مسکونی گوهر فرمانیه

مجموع مساحت : ۱۰۰۰۰ متر مربع
تعداد طبقات : ۱۲ طبقه
محل ساخت : تهران

مجتمع مسکونی ولنجک

مجموع مساحت : ۸۲۰۰ متر مربع
تعداد طبقات : ۱۵طبقه
محل ساخت : تهران


تمامی حقوق این وب‌سایت محفوظ و در اختیار شرکت مقاوم المان‌ سازان می‌باشد.